The Real Toy Story by Michael Wolf





Вследствие на серията "Китай: фабрика на света", Майкъл Улф създава инсталация, озаглавена The Real Toy Story. Тя се е състояла от 20 000 играчки, произведени в Китай и закупени в Калифорния, прикрепени с магнити към стените на галерията, както и снимки на работници, изработващи играчките.

Повечето хора рядко мислят за работещите, които полагат часове работа, за да правят неща, които толкова лесно се намират в насипно състояние, но фотографът Майкъл Улф предлага известно вникване в реалността, където се правят играчките. Проектът дава съвсем нова перспектива на тези кукли и действителни фигури, които потребителите купуват във всеки даден магазин, като разкриват безбройните китайски заводски работници, които работят  в задушна среда, за да изградят купчини пластмасови играчки.

Приблизително  75%  от световните играчки са произведени в Китай, така че не е чудно, че има толкова много фабрики, в които работниците събират, пълнят и рисуват безброй играчки. Въпреки логиката, че милиони играчки изискват безброй работници, човек не е напълно наясно с тази концепция, докато не я види. Също така е интересно да се види, че деконструираните фигури се обработват от монтажната линия с усърдни ръце. Серията предлага на зрителя  редица анонимни лица, но е достатъчно ефективна, само за да се види, че зад решетките има истински хора, а не последователност от роботизирани машини.
Въпреки че проектът на Улф е понякога депресиращ, особено когато мислите за цялата упорита работа, която тези хора влагат в ежедневието си без много признание, тя също така е отваря очите, осезаемостта и проницателността.Това е става достояние чрез журналистическото око на фотографа и решението му да сподели лицата и работната среда на работниците и че най-накрая им е дадено известно, заслужено признание.




































  























Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация:

Йордан Йорданов-Юри

Популярни публикации: