Франк Хорват (Frank Horvat)



“Ако има нещо което наистина мразя, това е добрия вкус, вкусът поставя ограничения…”

 "Фотографията е изкуството да не натискаш копчето"




 1928 –Италия живее в Париж, Франция

 Млад италианец, с не голяма фотографска практика, е нает от нюйоркска агенция да направи „секси“ репортаж за скандалния парижки нощен живот. И няма как да откаже толкова изкусително предложение.

В малките часове на нощта се впуска в обиколка на знаменития площад Пигал, между 9 и 18 район, известен със своите стриптийз клубове и „театри за възрастни“ (между които е и „Мулен Руж“). Или там, където Тулуз Лотрек е имал студио и са преминали едни от най-бурните години от живота на Пикасо, Ван Гог и Андре Бретон.

Съвсем не изненадващо, младежът не е допуснат в нито един от клубовете. Обезкуражен, опитва за последно в леко запуснатия Le Sphinx.

Малкият стриптийз клуб е кръстен на легендарен парижки бордей, сред чиито посетители са били Кари Грант и Хъмфри Богарт и където Марлене Дитрих се е срещала с една от любовниците си, френската актриса Мадлен Солон.

Срещу не малкия подкуп от 5 хиляди франка, италианецът се озовава насред бурно нощно празненство и започва да снима. Не след дълго стриптизьорките се оплакват от досадното му присъствие, не подплатено с допълнителни бакшиши, и младежът е помолен да напусне Le Sphinx.

Но в джоба му вече има 15 ленти с изщракани пози. Някои от тях стават част от един от най-известните репортажи за нощен Париж. Един от кадрите дори е отпечатан във Vogue на цели две страници.


Кой е Франк Хорват.

Франк Хорват е роден през 1928 г. в италианското градче Абазия (днес на територията на Хърватия).. Франк Хорват произхожда от лекарско семейство.Когато е на 15, заминава за Швейцария. Скоро осъзнава, че фотографията е единственото нещо, с което иска да се занимава професионално. Тъй като не среща голямо разбиране и финансова подкрепа от страна на родителите си, Хорват разменя любимата колекция от пощенски марки за първия си, аматьорски фотоапарат Retinamat.

Почти седем десетилетия по-късно той е считан за една от легендите във фотографията.

Още при първото си пътуване до Париж, Франк се запознава с двама от своите идоли, прочутите фотографи – Робърт Капа и Анри Картие-Бресон. После предприема първото си екзотично пътуване. Избира Индия и Пакистан, а направените там снимки намират място в редица западноевропейски издания като списание Life.

След този интензивен период Франк заживява в Париж и скоро се отдава на новата си страст – модната фотография, чрез която е и най-добре познат днес.

Франк Хорват снима за водещите модни списания от двете страни на Атлантика, но към края на 80-те години се отдава на самостоятелни проекти, в които свободно експериментира с нови технологии като Photoshop. Един от последните му експерименти е A Trip Trough A Mind (The iPad Exhibition).


































Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация:

Йордан Йорданов-Юри

Популярни публикации: