Майкъл Улф (Michael Wolf) - Architecture of Density




Немският фотограф Майкъл Улф има блестящо око за странни детайли, които пордежда в каталози и групи по възхитителен (и маниакален) начин. След което ги обединява в невероятни типологични ефимерни градски феномени. 

Неговите типологии са повече в духа на Ed Ruscha, те са чудати градски сцени, с които се сблъсква в Хонг Конг през последните 20 години. Събрани са заедно в неговата прекрасна книга Hong Kong Trilogy.

Във фокуса на работата на германския фотограф е животът в метрополисите. Майкъл Улф е роден в Мюнхен (Германия). Израснал е в Канада, Европа и САЩ, учи в Калифорнийския университет в Бъркли и в училището Фолкванг в Есен, Германия заедно с Ото Стейнърт. Мести се от Германия в Хонг Конг през 1994 година и остава да работи в многомилионния град в продължение на осем години, като фотограф за списание Стерн. От 2001 г. Улф се фокусира върху собствените си проекти, много от които са публикувани като книги. Основният акцент в неговата работа са архитектурата и народната култура на метрополисите, а негова отличителна черта е, че винаги успява да открие символично значение в тези на пръв поглед незначителни детайли, които често остават незабелязани.

Със седем милиона души, Хонг Конг е четвъртото най-гъсто населено място в света. Въпреки това числата не говорят достатъчно сами по себе си и не разкриват цялата история, криеща се зад тях. Затова пък немският фотограф Майкъл Улф запечатва със своя фотоапарат смайващите градски пейзажи на метрополиса, които буквално ще секнат дъха ви. Той е извадил снимките от всякакъв контекст, не се вижда дори и земята под сградите, а хора включва много рядко. Изображенията са широкомащабни плоски фотоси на сгради, които изглеждат безкрайни и натрапчиви.

Улф е излагал своите фотографии на многобройни места, вкл. и на Венецианското биенале за архитектура, апертурната галерия в Ню Йорк; музеят Vapriikki в Тампере, Финландия, Музея на труда в Хамбург, Германия; Хонгконското биенале и в Музея на съвременната фотография в Чикаго. Неговите фотографии се излагат и в много постоянни колекции, вкл. и в Музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк; Бруклинския музей; Музея на изкуството Сан Хосе в Калифорния; Музея на съвременната фотография в Чикаго; Музея Фолкванг, Есенско-германския музей за архитектура във Франкфурт.

Той два пъти е носител на първата в света награда в конкурса за журналистическа снимка (2005 и 2010 г.) и получава почетна похвала през 2011 г. През 2010 г., Улф е в списъка за наградата Prix Pictet за фотография.

Той е публикувал повече от 13 книги с фотографи, вкл.
Tokyo  Compression, Architecture of Density, Hongkong corner houses, Portraits, Real Fake Art, Hongkong inside outside, The Transparent city и др.
































 















Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация:

Йордан Йорданов-Юри

Популярни публикации: