Традициите за Нова Година по света


4000 години, когато Нова година се посрещала през пролетта. За празниците царят напускал града. В негово отсъствие народът гуляел и се веселил. След няколко дни царят и свитата му тържествено се завръщали в града, а жителите се захващали за работата си.

Жителите на Галия посрещали Нова година в края на октомври. Традиционно те украсявали домовете си с имел, за да изгонят призраците. Считали, че имено на Нова година духовете на умрелите се връщали на земята. Келтите наследили някои древноримски традиции, в това число и поднасянето на дарове за Нова година от поданиците. За Нова година обикновено се подарявали украшения и злато, а мъжете давали на жените си пари за карфици и други джунджурийки. Тъй като келтите вярвали в зараждането на живота от смъртта, в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември те прославяли езическия бог Самхаин, почитан от тях като „Повелителят на смъртта”. В навечерието на новогодишните тържества, друидите изработвали фенери от издълбана тиква, диня или ряпа, с които осветявали пътя, за да може злите духове да си отидат. И тъй като вярвали, че ако Самхаин остане доволен от техните жертвоприношения, ще разреши на мъртвите да посетят домовете си в този ден, те се преобличали в костюми на вещици и духове, символизиращи общуването със задгробния свят и нечистите сили. Този зловещ маскарад се е запазил непроменен до наши дни и макар днес да няма нищо общо с посрещането на Новата година, се отбелязва по цял свят със шотландското си име „Хелоуин”.

В Древен Египет Нова година се празнувала през средата на есента, когато река Нил прелива, в денят, в който изгряването на Сириус съвпадало със залязването на слънцето. Това ставало обикновено на двадесетия ден след първия разлив на Нил през есента. Това се свързвало с плодородието на земята. Едва след като Нил прелеел, безжизнената пустиня се превръщала в цветуща градина. Египтяните отбелязвали това събитие като се събирали в храма на богинята Мут в Карнак, за да изпълнят ритуала, известен като „Празник на опиянението”. Въпреки че иначе те не одобрявали пиянството, тази вечер се събирали именно с цел да се напият. Наливайки се с несметни количества от специално приготвената за ритуала бира, оцветена в червено – символ на спасението, те целели да умилостивят свирепата богиня. Трябвало да се пие, докато Мут не се яви на всеки един от празнуващите. Единствен трезвен оставал специално избран египтянин, който бил наричан... лидер. На връх Нова година египтяните поставяли статуи на боговете си в лодка и я пускали по течението. Лодката плувала по реката цял месец, съпровождана от песните, танците и веселбата на жителите. След това боговете били прибирани обратно в храмовете. През 4241 г. пр. н.е. в Хелиополис е създаден най-древният календар, в който годината е разделена на 12 месеца и има 365 дни. В него новата година започва през месеца на разливането на Нил – Юли. Този календар бил използван в Египет до въвеждането на Юлианския през 26 г. пр. н. е.

В Древен Китай на Нова година се обявявал единственият празник на бедняка. Тогава бедният човек можел да влезе във всеки дом и да вземе, каквото му е нужно. Ако откажеш да дадеш на бедняка, съседите ще се отвърнат от теб, вярвали някога. През 2700 г. пр. н. е. китайците съставили свой цикличен календар, според който новогодишните тържества, наричани „Празник на пролетта“, траят 3 дни и се честват през февруари. Едва 3 000 г. по-късно те приели, че годината има 365 и половина дни. От 1949 г. в Китай се използва Григорианският календар, но и сега в някои области продължават да си служат с цикличния.

В Древна Персия жителите й си подарявали яйца, символ на продължението на рода.
Гръцката Нова година е наричана олимпийска. Месец юли на 776 г. пр. н. е. бил времето не само на първата олимпиада, но и началото на новата система на измерване на времето.
Годината започвала през юли, но в объркания гръцки календар това можело да се случи и през друг месец.

Японският календар е древен. Според него всяка година преминава под знака на различен зодиакален символ: тигър, кон, заек, плъх, куче и т, н., общо 12 символа. Новогодишният празник в Япония трае от 30 декември до 3 януари и се отбелязва с 108 камбанни удара.

В индийския календар били определени около 20 различни изходни дати, между които и датата на смъртта на Буда. През 1952 г. специална комисия създала нов календар.
 Продължителността му съответства на тропическата година и обикновено наброява 365 дни, а през високосните години – 366 дни. Новата година започва на 22 март, а високосната – на 21 март.

Виетнамската Нова година, наричана празник Тет, се празнува според лунния календар. Всеки месец по този календар започва от вечерта, когато отново се покаже лунният сърп. Годината наброява 354 дни, а началото на лунната година в продължение на 33 години преминава поредно през всички годишни времена.

Арабският календар е напълно непонятен за нас. Той започва от 16 юли („преселването“ на Мохамед). Затова Нова година трябва да се празнува непременно през юли, но невинаги този празник съвпада с началото на календарната година. Арабският календар е свързан с лунната година, която е с 11 дни по-къса от слънчевата. Затова Нова година започва най-различно.

В Древен Рим Нова година се празнувала в началото на март, докато Юлий Цезар не въвел нов календар (т.нар. Юлиянски календар). Римският сенат определя 1-ви януари за начало на новата година през 153 г. пр. Хр. Първият месец от годината е свързан с бог Янус в римския календар. Янус има две лица, едното обърнато напред, а другото – назад, символ на старото и новото. През новогодишните празници римляните украсявали домовете си и си разменяли подаръци и монети с образа на двуликия Янус. Дарявали си клонки за късмет. Празниците продължавали няколко дни, през които стопаните и робите заедно се хранели, пиели и веселили. Римляните поднасяли подаръци и на императора. В началото това било доброволно начинание, но впоследствие се превърнало в задължение. Императорите изисквали богати подаръци за Нова година.

Празнуването на 1-ви януари било затвърдено през 1582 в Грегорианския календар, когато много страни започнали да празнуват в един и същи ден началото на годината. Католическата църква обявява празнуването на Нова година за езически ритуал. Тогава християните по света започнали да празнуват християнското пречистване в същата тази нощ. Григорианският календар, действащ днес в повечето страни, също не е съвършен. Към ООН съществува специална комисия – от години вече, натоварена с неговото усъвършенстване. Един от изработените проекти е годината да бъде съставена от 13 месеца от по 28 дни и да има 2 дни без дата, предназначени за честването на международни празници.

Хората са изкушени от суеверията, а на особена почит са ритуалите за щастие и доволство. По Нова година из цял свят могат да се открият най-различни ритуали - все свързани с надеждата за по-добро бъдеще с повече пари, любов и щастие. Навсякъде по света началото на новата година е весел празник, всеки оставя зад гърба си несбъднатите мечти и създава нови. Всеки народ в продължение на векове е създавал, предавал от поколение на поколение новогодишните си традиции и поверия. Ето защо те са толкова разнообразни, но са обединени от вечната човешка надежда, че новата година непременно ще бъде по-щастлива от старата. Монетата е символ на късмет и благоденствие не само у нас. Тя е в коледната пита, част от изненадите на новогодишната баница, краси сурвачките.

В много страни по света цари поверието, че е важно кой ще бъде първия гост, прекрачил прага на 1-ви януари – ако е добър човек, това е на късмет. В много култури на Нова година се подаряват пръстени или предмети с форма на ринг, които символизират пълния цикъл.
В много европейски страни се сервира зеле на Нова година, като символ на благоденствие.
Фойерверките на нова година съществуват още от древни времена, смята се, че огънят гони злите сили и демоните.



В България потупването по гърба - сурвакането, е част от празнуването на Новата година - и на него се разчита да донесе здраве и богатство. Децата сурвакари обикалят от къща на къща и пожелават на обитателите здрава, щастлива, плодородна и богата нова година. Насреща получават малки подаръчета като бонбони, сладкиши, плодове или дребни суми. Самите обичаи в България целят осигуряване на благополучие през идващата година. Също е важно новогодишната трапеза да бъде богата, а в първите часове на Новата година във всеки дом влизат групи от млади момчета или ергени, наречени сурвакари, които носейки украсени дрянови пръчки, пожелават щастие на всеки от семейството.



В Русия през X - XV век за Нова година се считал 1 март. През XV век пренесли Новата година на 1 септември. А през 1699 г. Петър I издава следния указ: "Понеже в Русия отчитат нова година по разному, затова от днешна дата да се престане мътенето на главите на хората и за Нова година повсеместно да се счита първи януари. А като знак за доброто начинание и веселие да се поздравяват с Нова година, пожелавайки благополучие в делата и благоденствие в семейството. В чест на Новата година да се украсяват елхи, да се забавляват децата, да се спускат с шейни от планините. А възрастните да не се напиват и да не се бият помежду си - за това са предостатъчни другите дни."
Руснаците, за да приветстват Новата година, след дванадесетия удар отварят вратата на дома си. По време на бившия Съветски съюз е прието да се разменят подаръци, най-често шоколадови бонбони. Известните с бурните си купони руснаци слагат в последния ден на годината началото на десетдневна фиеста. В новогодишната нощ Дядо Мраз и неговата асистентка Снегурочка носят подаръците, тържествата се правят край елхата. След президентското приветствие по телевизията идва време за новогодишния тост. За разлика от западните църкви руската православна църква следва не Григорианския, а Юлианския календар - затова Коледа се празнува едва на 7 януари, а Нова година - на 13-ти. Руснаците пишат желание, изгарят го и след това пускат пепелта в чаша за шампанско. След това те трябва да изпият шампанското преди 12 януари. В Сибир и Русия има традиция хората да се гмуркат в ледено езеро, докато държат ствол на дърво, поставен под леда.




В Беларус необвързаните жени се състезават в необичайна игра, чиято цел е да наредят купища с царевица пред всяка жена и да изчакат, за да видят чии зрънца петелът ще изкълве първи. Счита се, че победителката има най-сериозни шансове да се омъжи през предстоящата година.




Eстония - по традиция на Нова година естонците опитват да ядат седем, девет или 12 пъти, тъй като това са щастливи числа. Колкото повече ядат, толкова по-изобилна ще бъде храната през следващата година.




Турция - докато камбаните звънят на Нова година, традицията повелява да отвориш входната врата и да поръсиш сол на прага. Смята се, че този акт носи мир и изобилие на дома и бизнеса. Хората, които имат магазини, правят същото, но поръсват парченца нар.



На 1-ви януари в Гърция празнуват и денят на Свети Василис, който влиза през комина, за да остави подаръци за децата. Той е техният Дядо Коледа. В Гърция по Нова година се залага на игрите - на карти или на зарове, но на пари, или пък в казиното. Който спечели, трябва да е щастлив през цялата година. А който загуби, може поне да се надява на щастие в любовта. По традиция, в Гърция, на входната врата на къщата се окача кромид лук, като символ на прераждането за Новата година. На следващата сутрин родителите събуждат децата си, като намазват главите им с лука. Също така месят питка с паричка, която е посветена на свети Базил. Това е светеца покровител на Гръцката Ортодоксална Църква. Елхата се подрежда на 24 декември и се разваля 12 дни след това - точно след Йордановден или Фота, както го наричат гърците. Коледната елха си съперничи с коледното корабче. Декоративният плавателен съд се прави от хартия или дърво и се украсява с малки разноцветни лампички. Корабчето се поставя до входната врата на къщата или близо до камината. Носът му е обърнат към центъра на дома. Традицията, свързана с коледното корабче, е по-разпространена на гръцките острови, но има последователи и в континенталната част на страната. От 1999 г. в центъра на Солун - втория по големина гръцки град - се издига огромна метална конструкция с формата на тримачтов кораб. В съседство до него е и градската коледна елха.Според гръцки етнолози обаче коледното дръвче не трябва да бъде пренебрегвано. Има доказателства, че в антична Гърция около Нова година елините са използвали украсени клончета в домовете си. Те се срещат също през 5-и век, както и по време на Османската империя. 

Гърците, отивайки на гости за Нова година, взимат камък със себе си, който се хвърля на прага на гостоприемния стопанин. Ако камъкът е тежък, се казва: "Нека богатствата на стопанина са толкова тежки, колкото този камък." А ако камъкът е мъничък, тогава се казва: "Нека катарактата на очите на стопанина е толкова мъничка, колкото това камъче."

Сред обичаите за последния ден от старата година е и почистването на камината и поставяне на ново дърво за късмет. Традицията в Гърция повелява също така да дадеш на колкото може повече деца дребни монети. На 1 януари пък след прибиране от църква трябва да удариш нар пред вратата, за да е плодовита годината за цялата къща.




Румъния – румънските фермери опитват да общуват с животните си в новогодишната нощ и ако успеят, ще имат късмет през следващата година. В Румъния почитат традиционните питки с извара и сметана и рибните плата. Румънците хвърлят с пръсти монети във въздуха, сякаш играят на ези-тура, само че ги хвърлят в реката. Това според тях носи късмет през следващата година.




Македония – македонците празнуват втора Нова година на 14 януари по македонския православен календар. В този ден децата получават подаръци от роднините си.




Унгария - в новогодишната вечер за унгарците традиционно блюдо е чесън с мед. В някои градове и села там на 1 януари сутринта се измиват вместо със сапун с монети, за да имат пари през цялата година.



Чехия – чехите вярват, че е възможно да се предскаже какво е подготвила Новата година, като разрежат ябълка наполовина и погледнат формата на сърцевината й.

В Полша, Унгария, Чехия и Словакия броят на ястията трябва да бъде кратно на 12. Като всяко има своя символика - рибата е на щастие и благополучие (в Словакия шаранът е задължителен), орехите символизират тайните и трудностите на живота и т. н.




Който пък реши да прекара Новата година във Франция, не бива в никакъв случай да очаква буйни празненства и пъстри фойерверки. В повечето райони на страната новогодишната нощ преминава сравнително кротко. Много от французите просто се срещат с приятели или роднини на вечеря, набляга се на висшата кулинария и шампанското. Най-голямото новогодишно парти на света се организира на „Шанз-Елизе”, където стотици хиляди празнуват настъпването на Новата година. Мнозина французи посрещат Новата година, като ядат палачинки. Други обаче избират традицията да се целуват под елхата, когато настъпи полунощ. Французите имат разнообразни новогодишни обичаи. Един от най-старите е първата жена, която налее в празничната нощ вода от извора, да остави там франзела хляб, втората я взема и оставя своя и така всички домакини в селото си разменят хляб. Според финските обичаи цялото семейство в навечерито на Новата година се къпе в банята, за да измие от себе си грижите за изминалата година.





В Италия е задължително всички, и жени и мъже, да носят червено бельо в новогодишната нощ - ако искате, разбира се, да бъдете щастливи, да имате успех, любов, просперитет и добър късмет. Затова в дните преди Нова година витрините на магазините "почервеняват" - от дантелените бикини до боксерките - всичко трябва да бъде червено. В центъра на трапезата обичайно е традиционният джолан с леща - смята се, че солидната храна ще донесе късмет и щастие в паричните въпроси. Във Венеция хората се събират на площад Сан Марко за масова целувка в новогодишната нощ. Италианците са известни с горещата си кръв и новогодишните им традиции не правят изключение. Това, разбира се, няма нищо общо със семейните скандали, при които съпругата изхвърля вещите на своя „любим“. В Италия дълго време се е смятало за задължително в навечерието на Нова година да се изхвърлят старите мебели през прозореца и да се заменят с нови. Ако няма стари, налага се да се изхвърлят нови, иначе щастието ще подмине дома. Обичая символизира и готовността ни да забравим за миналото и да приемем бъдещето и всичко, което то ни е подготвило. Това обаче днес е доста рисковано и вече са измислени по-безопасни начини за веселие. Традиционният Capodanno задължава всеки член на семейството да постави на перваза запалена свещ и монети за щастие.




Англичаните по традиция не посрещат Новата година с шумни празненства, нито пък е прието да се канят гости. Но неписано правило е, че срещу Нова година или на следващия ден всеки може да навести който и да е дом, без покана. Гостът обаче трябва да донесе бучка въглища, която да хвърли в домашното огнище и да пожелае огънят в този дом да не угасва. Това доказва добрите намерения на гостите. Когато Биг Бен удари 12 часа в полунощ, всички започват да пеят шотландската песен “Auld Lang Syne” (“Добрите стари дни”), написана от Робърт Бърнс през 1700 година. Традицията датира от 1796 година. Песента е затова, да помним старите и новите приятели. Интересното е, че вече никой не помни оригиналния текст, но всички задружно я пеят по площади и кръчми. Във Великобритания мъжете подаряват пари, хляб и въглища, за да покажат, че ще се грижат за семейството през годината. Ако първият човек влязъл в английска къща на 1-ви януари е русокос, червенокос или жена, това се смята за лош късмет. Добрият късмет носят тъмнокосите мъже. И във Великобритания няма традиция по къщите да се палят фойерверки на Нова година - техният ден е 5 ноември - денят, в който офицерът Гай Фокс се опитва да организира атентат срещу крал Якоб Първи. За сметка на това има големи организирани фойерверки - особено около огромното виенско колело край Темза, наречено "Окото на Лондон". Спектакълът се предава и на живо по телевизията.

В Уелс точно в полунощ вратите се отварят широко, за да може Старата година да излезе и да влезе Нова година.

Ирландия - Ако все още не сте срещнали любовта на своя живот, може да изпробвате един от ирландските новогодишни обичаи. На 31-ви декември поставете имел или бръшлян под възглавницата си преди да легнете. Това ще ви донесе късмет в любовта. За да прогонят злите духове от старата година и да им попречат да преминат в новата, ирландците хвърлят залци хляб към стените и вратите.





Шотландия - Докато някои се надяват на имела да им донесе щастие, в Шотландия действат директно, осигурявайки си висок чернокос красавец, който пръв да прекрачи прага на дома през Новата година. Според популярното поверие това ще донесе късмет за цялото семейство през следващите 12 години. Преди Нова година в бъчва се запалва смола, а бъчвата се търкаля по улиците. Това се счита за символ на изгаряне на Старата година. След това вече пътят за Новата година е свободен. Шотландците ходят на гости дори на хора, които не познават. Първия гостенин след полунощ, трябва да донесе подарък като вино, уиски, сол, хляб, паричка или въглен, които символизират пари, късмет, щастие, топлина или добро настроение на семейството. Обичай е да излизат облечени като коминочистачи. Шотландският фестивал „Хогманай” е едновременно красив и опасен. Там излизат по улиците и въртят над главите си огнени топки, за да отпъдят лошите духове от селата си.




Португалци и испанци имат обичай да окачват над празничната трапеза добре запазен грозд. Когато часовникът започва да отмерва 12-те удара, всеки бърза да откъсне и изяде последователно 12 зърна, като същевременно си намисля желания за отделните месеци на настъпващата година. 12-те зърна символизират 12-те щастливи месеца от предстоящата година. Поради това в испанските супермаркети се продават пакети с по 12 гроздови зърна. Това е забавна традиция, датираща от 1909 година, когато гроздовата реколта била много добра и кралят решил да раздаде излишъка на хората в новогодишната нощ. Когато часът удари 12, испанците излизат на улицата и си разменят подаръци.




Холандция - В новогодишната нощ всички си запалват коледните елхи. Това е ритуал за изпращане на старата и посрещане на новата година. На празничната холандска трапеза се поднасят топли понички със стафиди, които се приготвят само веднъж в годината - на този ден. Момичетата там се стараят да свършат работа преди залез, за да се омъжат през следващата година.




В Дания и Швеция пазят старите и повредени съдове през цялата година, за да може в новогодишната нощ да ги изхвърлят през вратата на прага на съседа и да ги счупят, а според поверието тези с най-голям брой счупени съдове – ще се радват на най-много верни приятели през новата година. В Дания е традиция през нощта шегаджиите да свалят чужди прозорчета, а много от жителите на тази скандинавска страна скачат от своите дивани, за да прогонят злите духове. Друга популярна традиция в Дания е с идването на новата година всички да се качат на стол и да скочат колкото могат по-високо. Така те вярват, че буквално прескачат в новата година със заряд и настроение.




Белгия - на 1 януари белгийските деца четат на глас новогодишни писма на своите родители или баби и дядовци, които са написали в училище и са ги украсили с традиционни мотиви като ангели, рози и панделки. Белгийците приемат идването на Новата година сериозно. Дори дотолкова, че фермерите не пропускат да поздравят всяка крава по отделно за Новата година.




Във Финландия в новогодишната нощ девойките хвърлят през рамото си обувка. Поверието е, че ако тя падне с върха си към вратата - предстои сватба. Подобни обичай имат и прибалтийските страни, където не сядат без традиционните рибни ястия и пай с коняк. Във Финландия гадаят каква ще е годината по образувалите се метални фигурки. Финландците изливат горещ течен метал в студена вода. След като металът се охлади, те интерпретират значението на фигурите.




Швейцария - изключително странните швейцарци празнуват Новата година като хвърлят топка сладолед на пода.




Немци и австрийци са приели за свой символ на благополучие и щастие коминочистача и… прасето. Австрийците смятат прасетата за символ на добър късмет и поради това празнуват Новата година, като се угощават с малки прасенца и подаряват марципанови или шоколадови прасенца, или прасенце – талисман. Традицията се е зародила преди много години, когато на заклета стара мома подарили истинско прасенце, украсено със сърце от позлатена хартия. След това тя си намерила съпруг. Оттогава се смята, че прасенцето носи късмет. Днес в някои австрийски села на коледната трапеза се поднася мляко с ориз. В него е скрит цял бадем. Този, който го намери, получава за награда прасенце от бадемово тесто, за да му носи късмет. Иначе прасенцето талисман, изработено от пластмаса, кадифе, калай и бронз, служи за украса на коледната елха. Понякога то приема формата и на коледен сладкиш, подправен с канела, карамфил и лимонова есенция. Що се отнася до трапезата, на нея по традиция се поднасят шаран със сос от бира, хляб с джинджифил и понички. В навечерието на Нова година Монетният двор на Виена пуска монети с изображение на дете, покачило се върху прасенце.

В Германия освен традицията да се подаряват розови марципанови прасенца, друга традиция е да изсипват разтопено олово в студена вода, за да видят какви форми ще извае съдбата и какво ще им донесе идната година. Вечерта не минава без фондю, пунш и ракети. Много германци посрещат Новата година с поничка с конфитюр или ликьор, но за по-забавно традицията повелява някои понички да имат различен пълнеж като горчица и ако я изядете, ще имате лош късмет.


В Германия и Австрия наричат 31 декември Силвестър. Думата идва от италиански и означава “Този, който живее в гората”. В последните години в двете страни обикновено празнуват Силвестър на улицата, събрани около местната църква или друга забележителност. Естествено, гърмят се тапите на пенливо вино. Яде се щолен - плодов хляб. На някои места в хлебчетата се слагат дребни монети. Не се поднася месо от пернати, за да не отлети късметът.




Японците посрещат Новата година рано сутринта на 1 януари, поздравяват се с чаша студена вода и след края на обичайните 108 камбанни удара на будистките храмове, всеки бърза да се изкачи на високо, за да приветства слънцето. Камбанните удари символизират всеки човешки 108- те гряха според будистките вярвания. Много японци смятат, че този акт ги пречиства от греховете през миналата година и си пожелават през новата година да не се проявява нито един от тях. В момента на настъпване на Новата година японците започват да се смеят. Те вярват, че смеха ще им донесе късмет през Нова година. В първата нощ след Нова година се посещава храм. За да прогонят злите духове, японците закачват снопчета слама пред входа на дома. В дома, на видно място се поставят оризови питки, върху които се слагат мандарини, символизиращи щастие, здраве и дълголетие. В Япония се организират големи новогодишни фирмени партита, наречени „партита на забравата”, където шефовете се държат по-свободолюбиво и равнопоставено със своите колеги в духа на празничната атмосфера, с пожеланието за повече успехи през настъпващата година. Това са партита, на които човек трябва да забрави лошите моменти от изминалата година и да влезе чист в новата. В Япония държат особено много на масата да има мочи – оризови кнедли, които носят щастие и обещават дълъг живот. Само че в краткосрочен план нерядко се случва да донесат на някого нещастие, тъй като на мнозина се случва да се задавят с лепкавата субстанция на кнедлите. За да не се стигне дотам, има отлична рецепта за първа помощ: пет удара по гърба на лежащата на пода жертва трябва да преобърнат ситуацията и да спасят задушения от мъчителна смърт. За децата се приготвят малки подаръци, наречени отошидамас. Това са вързопчета с лакомства и паричка в тях. В седемте празнични дни японците си ходят на гости, за да си разменят подаръци. Те имат обичай и да пускат хвърчила.

Според древния японски календар, всяка година преминава под знака на един от всичките 12 зодиакални символа: плъх, бивол, тигър, заек, дракон, змия, кон, овца, маймуна, петел, куче и прасе.




Китайците слагат на новогодишната трапеза нарциси, а неженените хвърлят мандарини в морето, надявайки се на любовно щастие през Новата година. Фойерверки няма. Преди празника, хората почистват добре къщите си и уреждат старите си дългове. На Нова Година те си разменят портокали- за богатство, мандарини с листа- за късмет, и ябълки – за мир. В първия ден на китайската Нова година, по традиция не се произнасят думи с негативен смисъл - смърт, бедност, катастрофа, за да не се случват тези нещастия. В преддверието на празника китайците разплащат дълговете си, непременно купуват нова дреха, приготвят дарове за духовете.Китайската Нова година е базирана на лунния календар и се празнува между 1-ви и 19-и януари, на новолуние, с пищни тържества и шествия, които продължават 10-15 дни. Милиони китайци се отправят към родните си села. В навечерието на празника, който се нарича и празник на пролетта, традиционно се ядат тестени произведения, които напомнят по форма на старите китайски пари и затова се разчита да донесат щастие и богатство. Тогава вече цяла вечер се пускат фойерверки. На многохилядните процесии се запалват безброй червени фенери с формата на 12-те животни от зодиака. С фенерите китайците вярват, че осветяват пътя си през Новата година. Иначе китайците посрещат празника спокойно - с вечеря в семеен кръг или с приятели. Много китайци боядисват входната си врата в червено като символ на щастие и добър късмет. Те може също така да изберат да скрият ножовете и ножиците си, така че никой да не се пореже, тъй като се смятало, че порязването може да повлияе на късмета на цялото семейство през Новата година

В Китай обикновено украсяват домовете си с огромни фенери или червени знамена и опаковат подаръците в червена хартия, защото червения цвят означава благоденствие. Коледното дръвче се нарича Дърво на светлината. По време на празника никой не бива да се кара и не бива да се носят черни дрехи. За да не пуснат злите духове у дома, китайците залепват прозорците и вратите с хартия и прогонват духовете с пушкала и петарди, бият барабани, пускат бомбички и викат оглушително. За китайските малчугани Дядо Коледа е Дин Че Лао Рен, което в превод означава "Старият Коледен човек". Той им носи подаръците едва в края на януари.




В Съединените щати, особено в южните, традиционно блюдо за празника е лещата - понеже зрънцата приличат донякъде на монети, трябва да донесат късмет и радости във финансов план. Има и райони, където се набляга на киселото зеле, а основното правило в първия ден от Новата година е, че нищо не бива да напуска къщата, дори и боклукът. Който наруши правилото, е застрашен от нещастие. В някои части на САЩ, на новогодишната трапеза се сервира боб, който е символ на късмета. В Калифорния на Нова година има Парад на Розите, когато всички украсяват колите си с цветя. За първи път е празнуван през 1886 и символизира прибирането на реколтата от портокали. На 1-ви януари се взимат важни решения и се поставя ново начало. Най-много американци започват диета на този ден. В Америка от 1907 година в Ню Йорк отбелязват Нова Година с падането на топката на „Тайм Скуеър”. Това е гигантска топка направена от кристал, която една минута се спуска преди да падне съвсем. Когато падне топката, Новата година е дошла и всички се целуват и си разменят благопожелания.




Мексико - на Нова година много мексиканци украсяват домовете си в различни цветове, всеки представляващ надеждите им през новата година, червеното е за любов, жълтото за работа, а зеленото е за пари. Жените носят панталони в два цвята. В стаята, където са гостите, окачват обемист глинен съд, изрисуван с чудовища и зверове и пълен с разни лакомства. После подред на всеки завързват очите с кърпа и му дават пръчка. Този, който успее с нея да счупи съда, ще бъде особено щастлив през настъпващата година.




В Бразилия хората масово празнуват Нова година на плажа, хвърляйки бели цветя в океана като подарък за богинята на морето Йеманджа с надеждата, че тя ще изпълни желанията им пред идната година. Освен цветя могат да се хвърлят и други дарове – богинята на морето не е придирчива. Така например може да хвърлите червило, бижу, парфюм, гребен, или най-общо казано всичко свързано с женската суета. Новата година се празнува задължително в бели одежди. Цветът на мира, на чистотата и на невинността гарантира успешния старт в Новата година. В началото на декември всеки член от семейството избира "таен приятел". Роднините се събират на вечеря и след това всеки пише името си на малко листче. Хартийките са разбъркват и всеки взима по една - човекът, чието име е изтеглил, е неговият таен приятел. На 25 декември за тайния приятел има специален подарък. Жителите на град Сао Пауло в новогодишната нощ обличат цветно бельо, специално предназначено за тази нощ. Ако някой е облякъл червено бельо, той очаква много любов, а ако цвета е жълт – очаква се доходна година.




От дълго време кръговете се смятат за свещени във Филипините и поради това те имат засилено присъствие в посрещането на Нова година. Представителките на нежния пол носят поли на точки, чиито кръгли форми символизират монетите и материалната сполука. Хората ядат кръгли плодове и хвърлят монети в кофи за смет. Също така те пълнят джобовете си с монети, с надежда за богата година. Всички лампи по домовете се оставят включени, за да може така да се прогонят злите сили и духове.


В много домове на Латинска Америка имат специална кристална чаша, която пълнят с вода в новогодишната нощ. Щом удари 12 часът, хората плисват течността през прозореца като знак, че старата година си е отишла успешно и те очакват новата да бъде така чиста и прозрачна като водата.




В Еквадор по традиция се изгарят снимки и плашила, за да бъдат прогонени лошите спомени от отиващата си година.

В Аржентина се смята, че носенето на розово бельо ще привлече любовта идната година, а яденето на боб ще помогне за запазването на настоящата работа или за намирането на по-добра. В Аржентина украсяват не елха, а вечно зелените дръвчета със сняг, направен от памук. Подаръците идват чак на 6 януари. Тогава малките деца оставят обувките си под коледното дърво или до леглото, за да може Дядо Коледа да пусне в тях много играчки и бонбони. В знак на благодарност пред вратата малчуганите оставят вода и сено за уморените елени.

Боливия – боливийците вярват, че носенето на ярко жълто бельо в новогодишната нощ ще увеличи късмета им през следващата година.

Пуерто Рико - там хората изхвърлят кофи с вода през балконите си, за да изгонят злите духове и да започнат новата година на чисто.

Колумбия – с надеждата да имат изпълнена с пътувания година колумбийците ходят с куфар на 31 декември. И тук съществува поверието за шареното бельо.

В Куба на Нова година часовниците бият само 11 пъти, защото 12-я удар се пада точно на Нова година и по този начин дават възможност на часовниците да си отдъхнат и да посрещнат Новата година заедно с всички. Кубинците смятат, че благодарение на тази традиция няма да “загубят времето си” през настъпващата година. В полунощ кубинците изливат вода на улицата през широко отворените прозорци, за да бъде Новата година толкова ясна и чиста, колкото е водата.

В Чили има традиция на Нова година да се ходи на гробищата. Това е сравнително нова традиция, датираща от 15-16 век, когато семейство от град Талка решава да посети местното гробище, за да посрещне празника с наскоро починалия баща. Това може би не е най-веселият начин за прекарване на Нова година, но явно внася мир в душите на опечалените.

В полунощ в Панама бият всички камбани, свирят автомобилните сирени, а деца и възрастни викат и удрят по каквото им попадне. Те вярват, че така “радват” Новата година. Според древно поверие шумът прогонва злите духове.

Гвинейците в новогодишната нощ излизат на шествие, предвождано от слонове, които са символ на сила и богатство. Шествието е изпълнено с песни, танци и разнообразни игри.
В 12 часа хората в Гватемала взимат 12 пенита, излизат от дома си и като застанат с гръб към улицата ги хвърлят зад себе си.




Всяка година на 31 декември в Перу се организира фестивала "Таканакуй", по време на който хората се бият, за да изчистят отношенията си и да започнат новата година на чисто. 

В Сиера Леоне празникът идва с първия майски дъжд. Възрастни и деца играят по площадите под звуците на барабани и флейти.




АвстралияТам Дядо Мраз се появява на плажа с ярък сърф. Той според традицията е с бяла брада и шапка с помпон, но раздава подаръци в бански костюм.

Мианмар – на традиционният фестивал "Тинян" хората се пръскат с вода един друг, за да започнат Новата година с пречистена душа.

Сингапур – всяка година сфери с желания, съдържащи надеждите на хората за Новата година, се пускат в река Сингапур. Тези желания са написани върху белите сфери и хора от цял свят се стичат, за да участват.

Армения – арменските жени пекат специален хляб, в който поставят желания за късмет и щастие.



В Египет освен множеството играчки и какви ли не други подаръци, децата получават задължително и комплект нови дрехи. Ислямската Нова година, която започва с началото на месец Мухаррам не е празник и не се празнува от мюсюлманите. Нова година според ислямския календар настъпва на 21 март.




В мултикултурната Индия има толкова празници, че ако се отбелязваха всички, не би останал работен ден. Затова служителите имат право да изберат кои празници ще празнуват и получават за тях свободен ден, докато самите офиси и институции продължават да работят. Самата страна има няколко новогодишни празника: 1 януари по западен маниер, 22 март, а високосната – на 21 март, според националния календар на Индия от 1952 г. А в щата Керал Нова година настъпва на 13 април и се нарича Вишу. Сикхите също празнуват на 13 април, а тяхната нова година носи името Вайсакхи. В Южна Индия пък новата година се пада през есента и се нарича Дивапали. Жителите на северна Индия се украсяват с бели, розови, червени и лилави цветя. Там древен обичай повелява, че на този ден никой не бива да е зъл, раздразнителен или сърдит някому. В противен случай ще е такъв през цялата година. В централна Индия украсяват сградите с разноцветни, предимно оранжеви знамена. В западна Индия на покривите на къщите запалват малки огънчета. В навечерието на празника майките подреждат за децата си върху голями подноси подаръци, сладкиши, цветя. На сутринта след Нова година децата със завързани очи се завеждат до подноса, от който те си "избират" подаръка.


В Иран Нова година се посреща през пролетта, на 22 март и се нарича Новруз. Своевременно, по-рано преди празника, иранците посявар зърна от пшеница или ечемик в блюдо. Поникналите стъбла символизират началото на нов живот. Главата на семейството дарява домочадието с нови дрехи. На празничната трапеза непременно трябва да има чесън, оцет, сол от неузрели класове и супа от салатени листа. Хората палят огньове по улиците и ги прескачат за здраве.

Иран живее по собствен календар, според който настъпващата година е 1392-а. Слънчевият хиджра е календар, разработен с участието на персийския енциклопедист, поет и астроном Омар Хаям. По същия начин се отбелязва новата година и в други страни, смятащи се за наследници на древните перси, като например Афганистан, Таджикистан, Азербайджан, Узбекистан, Казахстан. В Турция и Албания се празнува както светска нова година на 1 януари, така и религиозна на 22 март.

Бирма и Тайланд посрещат Нова година в най-голямата жега. Затова хората при среща се поливат един друг с вода. Това е своеобразно пожелание за щастие през Новата година, а според древните поверия така се печели благоволение на боговете на дъжда. Да се определи точният ден на настъпването на Новата година в Бирма е задължение на Министерство на културата. Тя настъпва по указ от 12 до 17 април.

В Монголия Нова година се посреща край елхата, а монголския Дядо Мраз пристига при децата предрешен като скотовъд. В новогодишния празник се провеждат спортни състезания, игри, проверки за ловкост и смелост. 




Еврейската Нова година Рош Ашана се чества през септември или октомври, защото това е времето, когато се събират плодовете от човешки труд и се решава какво ще се засажда в бъдеще. Според еврейския календар Новата година настъпва на новолуние през месец тишрейу и продължава два дни. Единственото изключение е руската диаспора, в която денят често се отбелязва с отпуска и срещи с близки и приятели. Шофарът, овнешки рог, призовава хората да преценят делата, които са извършили през изминалата година, и да пристъпят причини в новата. Според Библията шофарът е затръбил за първи път, когато Господ е призовал Моисей на Синайската планина, за да му даде десетте Божии заповеди. Десетте дни от Рош Ашана до празника на покаянието Йом Кипур са много важни, защото тогава Бог решава кой ще бъде опростен в Книгата на живота.




Виетнам посрещат Нова година през нощта. От смрачаване виетнамците палят огньове, на които приготвят особени лакомства от ориз. Традиция е в новогодишната нощ да се пускат живи раци в реките и водоемите. Според преданията на гърба на раците плува бог, който на Нова година се отправя към небесата, за да разкаже там как живеят хоратя на Земята. В тази нощ се забравят всички спорове и се прощават обидите. В тази страна хората приемат, че именно на Нова година човек става с една година по-възрастен, а не както е по света - в деня, когато е роден. Виетнамската Нова година, наричана „празник Тет“, се празнува според лунния календар.

Кот Д‘Ивоар – според някои племена преди настъпването на новата година властват някои стихии. Ето, защо по тези места се играят танци, изпълняват се обети, правят се ритуали. Някои от тях са много странни за европейците, защото са свързани с известни наранявания по тялото, като разрези с кинжал и пр.




Южна Африка – жителите на Йоханесбург празнуват, като хвърлят стари уреди през прозореца, пресъздавайки поговорката "навън със старото и вътре с новото".

Гана – с много шум честват посрещането на Нова година жителите на Гана. Те се срещат в навечерието на празника и бързат да си споделят всички обиди, които са таили през изминалите 12 месеца. Смята се, че така ще им олекне на душите. След това започват да се хвалят с всичко, за което им е вървяло през изминалата година и като се накрещят сядат да пируват около трапезата. Любимо блюдо е петелът. През цялата вечер пеят и танцуват, докато не удари и 12-тия час.

В Судан талисманът за новогодишно щастие е зелен, неузрял орех. Най-сърдечното, най-хубавото пожелание е да се намери такъв орех.

В Етиопия палят огромни огньове, около които устройват тържества, шествия, игри и танци. Нова година там е в средата на септември и съвпада с празника на плодородието.

Няколко дни преди Нова година в селата и градовете в Камбоджа се правят малки, пясъчни хълмчета. Правейки ги, хората искат да влязат в Новата година очистени от греховете.

.........
 
Има и универсални поверия за Нова Година

Например да се стараем в новогодишната нощ да не сме с празни джобове и да не се караме с никого. Дамите трябва да имат нещо ново по себе си, защото се смята, че това ще донесе късмет. На масата пък не трябва да има морски дарове като раци, омари и други, за да “не върви назад годината към старите проблеми”.

Който изпие последната глътка преди полунощ, ще бъде късметлия, е една от поличбите, свързани с пиенето на Нова година. Други пък съветват да напишете заветното си желание на хартия, да я изгорите, да разпръснете пепелта над чаша шампанско и да го изпиете като символ на новото, което ви предстои.

Да вярваме или не на новогодишните поличби избира всеки. Някои предпочитат да “разграфят” нощта предварително, за да няма пропуски. Но тогава и най-малката грешка би се възприела като трагедия. За други настъпващият празник е въпрос на импровизации и ще е щастлив заради спонтанните решения. Така че посрещнете Нова година според собствената си фантазия и това, което ви диктува сърцето.

И вярвайте, че съдбата ви е във ваши ръце.

..........




У нас Нова година – традицията повелява...

От традицията за посрещане на Нова година днес е останала единствено баницата с късмети. Всичко останало се е загубило през вековете и сега се радваме повече на качествения алкохол и шумната компания , отколкото на това, което са ни завещали предците.

За посрещането на Нова година се приготвя специална обредна вечеря, която се кади. Трапезата е богата и има изобилие от блажни ястия. Задължително е свинското от прасето, което е заклано по Коледа. Домакинята приготвя главата на прасето цяла или прави пача, която е типична българска новогодишна гозба. Може на масата да има също пиле, петел, пуйка.

Както на масата на Бъдни вечер, така и на Нова година трябва да има лук, чесън, жито, сушени плодове, орехи, туршия, които се запазват до Йорданов ден.

По традиция основното ядене трябва да е от птица, което домакинята сервира на всеки. Най-често птицата е върху кисело зеле или пълнена с ориз, стафиди, лук, моркови. Като гарнитура има изобилие от чушки, тиквички, туршия.

След като се прекади вечерята,  най-възрастният член на семейството разчупва хляба. Около трапезата се гадае за предстоящата година – времето, реколтата, бъдещето на семейството. Добра поличба е, ако някой кихне. На него му се обещава първото заклано добиче през Новата година.

Баницата с късмети се приготвя с парчета, колкото души има около масата плюс едно. В различните краища на страната плънката е различна. Задължителен е дрянът. Всеки си взима парчето, което е пред него и късметът вътре предопределя цялата предстояща година. Парчето в повече се нарича на Св. Богородица.                 
                                                          
След като членовете на семейството приключят с вечерята, се нареждат около огъня и започват да мятат дрянови пъпки или житни зърна, които са наречени на всеки поотделно. Ако пукнат и подскочат е  добра поличба.
                                                                      
Новогодишната вечеря е последвана с традиционния Новогодишен десерт. Той се състои от домашна баклава, южни плодове – банани, мандарини, портокали и ядки.

Нова година настъпва с посрещане и на други два празника - Обрезание Господне и Св. Василий Велики, които са на 1-ви януари.

Обрезание Господне е осмият ден от Рождество Христово – тогава Иисус получава своето име при обрязването си.

Васильовден ни е познат още като Сурваки. Още преди разсъмване децата взимат украсените си сурватки от дрян и започват да обикалят къщите и да сурвакат хората за здраве, като започват от своя дом. Дрянът е най-здравото и най-раноцъфтящото дърво. Клонките се избират кичести с пъпки и красиви. Сурвака се първо най-възрастния член на дома и се изрича благословия за здраве и благополучие.

........




Дядо Мраз и Снежанка

Един от символите на Новата година е Дядо Мраз (Дядо Коледа), който винаги с чувала си носи подаръци на децата. Понякога го придружава и Снежанка.


Негови прадеди са гномите, странстващите певци, музиканти, жонгльори и скитащите търговци на детски играчки. За руснаците той е Дед Мороз и е наследник на старославянските поверия. Навсякъде го наричат различно: в Испания – Папа Ноел, в Румъния – Мош Джариле, в Холандия – Синте Клаас, в Америка и Великобритания – Санта Клаус, в Сърбия – Дядо Мраз, в България Дядо Коледа, както се наричат и самите дни по време на Рождество Христово. Но, оказа се, че той има и един напълно реален прадядо. Първообразът на съвременния Дядо Мраз е точно Свети Николай (Никола).

Костюмът му постепенно се отработвал и възприемал от всички хора по света. Отначало го изобразявали в плащ, холандците го рисували като строен мъж, който пуши с лула и се занимава с чистенето на комините, през които спуска подаръците на децата. После го обличат в червен кожух. През 1860 г. американският художник Томас Найт му слага брада, малко по-късно англичанинът Таниел създава образа на добродушния дядо, пръв приятел на децата.
Макар че децата знаят, че техният Дядо Коледа или Дядо Мраз е грижовната им майка или заетият татко, с нетърпение очакват новогодишната нощ. Всеки се радва, когато види белобрадия старец с червени дрехи. Това е част от празничната магия, която завладява децата и възрастните в тези зимни дни, а детството свършва тогава, когато започваш да искаш подаръци от Снежанка, а не от Дядо Мраз. Така е по-сполучливо. 

........

На 1 януари празнуват  значителна част от Европа и двете Америки, Обединените арабски емирства и по принцип всички държави, приели Григорианския календар.

На 13 януари – Денят на Св.Василий, празнуван по стария календар в Гърция, Русия (до християнството там Нова година се е посрещала на 1 март, а до реформите на Петър I – на 1 септември) и други православни държави.

21 януари – 20 февруари – посрещане на Новата година в Китай, Виетнам, Корея, Малайзия, Монголия, Сингапур и страните, живеещи по лунния календар.

24 февруари – празникът Холи, индийската Нова година, посреща се различно според обичаите на индийците.

21 март – Нова година в Афганистган, Таджикистан, Пакистан, Ирак и страните от Централна Азия, живеещи по персийския календар.

12-17 април – в един от тези дни се отбелязва Денят на водата (Нова година) в Бирма.

13-19 април – празнуване на Нова година в Тайланд (Сонгкран).

14 април – в Шри Ланка, Непал и Лаос посрещат Новата година с първите лъчи на изгряващото слънце, а не в полунощ; първият ден от новата година се нарича Денят на цветовете.

16 юли – на тази дата са посрещали Новата година маите и този празник продължава да се спазва на много места в днешните Мексико и Гватемала.

30 август – Нова година по календара на Древния Египет; празнува се и днес в Джибути и Нигер.

1 септември – Нова година в Сирия.

11 септември – Нова година за коптите (Ден на светите мъченици, Невроз).

Първата половина на септември – в различни дати юдеите отбелязват своята Нова година (Рош Ашана).

7 октомври – в Гамбия традиционно отбелязват Нова година на тази дата.

31 октомври – келтската Нова година или Самайн (време на безвремие).

18 ноември – в Йемен, Океания и на Хаваите изпращат старата година.

Плаваща дата – за мюсюлманите първият ден от месеца Мухарам означава, че е настъпила тяхната Нова година, или Хиджра; през 2014 година това стана на 25 октомври, във всяка следваща година датата се измества напред с 11 дни.

.......

На 31 декември 1879, Томас Едисон показал своята електрическа крушка. Светът не бил виждал нещо подобно преди.

.......

Ако искате да кажете “Честита нова година!” на много приятели по света, ето и няколко подсказки:


арабски - Kul 'am wa antum bikhair;
мандарин - Sun nien fai lok;
чешки - Stastny Novy Rok;
датски - Godt NytÅr;
холандски - Gelukkig nieuwjaar;
фински - Onnellista uutta vuotta;
френски - Bonne année;
немски - Ein glückliches neues Jahr;
гръцки - Eutychismenos o kainourgios chronos;
унгарски - Boldog uj evet;
италиански - Felice Anno Nuovo or Buon anno;
японски - Akemashite Omedetou Gozaimasu;
полски - Szczesliwego Nowego Roku;
румънски - La Multi Ani si Un An Nou Fericit;
испански - Feliz año nuevo;
суахили - Heri za Mwaka Mpya...



По материали от интернет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация:

Йордан Йорданов-Юри

Популярни публикации: