Window Watching by Michael Wolf



Серията "Window Watching" на награденият фотограф Майкъл Улф, включва снимки на високи прозорци на апартаментите в Хонг Конг, които предлагат прозрения в живота на хората, живеещи в жилища си. Всъщност Улф използва телеобектив към отворените прозорци, за да заснеме хората, които се занимават с ежедневните си занимания, без обаче тяхното знание и съгласие.

Фотографиите показват сравнително светски дейности: в един от апартаментите виждаме човек, който гледа телевизия, в друг млад мъж просто се разхожда, а в друга една жена подрежда куфар. В някои от снимките лицата на субектите са ясно видими, докато в други те са затъмнени или са се размазали от движението им, или от нещо друго.


Той направи подобен проект, известен като "Transparency City". Тогава той фотографира сгради в Чикаго с телеобектив и заснема в живота на хората през прозорците им.


Независимо дали серията "Window Watching" на Улф е приета от широката общественост,
e имаlo голям шанс работата на фотографа да е неприемлива от закона в Хонг Конг. „Южнокитайската сутрешен вестник” съобщава, че анонимен правен експерт смята, че снимките нарушават местните закони за поверителност. Макар обектите в снимките на Улф да могат теоретично да подават съдебни дела срещу него за нарушаване на неприкосновеността на личния им живот, повечето от тях вероятно нямат финансови ресурси да се заемат с правна битка. Вестникът също така заявява, че е малко вероятно Улф да има никакви проблеми с властите, освен ако няма официална жалба, подадена от някой, който е заснет.

П.С.: Улф е същия фотограф, който преди няколко години предизвика доста дискусии в света на фотографията, след като изпрати екранни снимки на Google Street View
screenshots  към конкурса World Press Photo ... и след това получи уважение.






















Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация:

Йордан Йорданов-Юри

Популярни публикации: