Така са изглеждали несравнимите жени на иранският шах


Пред вас са уникалните снимки от харема на шах Насер ад-Дин Шах Каджар,управлявал Иран от 1848 до 1895 година
Една от многото страсти на Шах Каджар била фотографията. Да снима му харесвало още от дете и когато дошъл на власт ,той създал в двореца първото официално фотостудио.
2
През  70-те години на деветнайсти век в Техеран отворил студио руският фотограф Антон Севрюгин и станал придворен фотограф на иранският владетел. Севрюгин създал фотолетопис на Иран и за заслугите си получил почетна титла .
Руският фотограф имал право да снима самият шах,неговите роднини от мъжки пол,придворните и слугите. А за себе си,шахът като страстен поклонник на фотографията ,оставил правото да снима харема си ,в който по исторически данни имало около 100 наложници.
Известно е ,че Насер ед-Дин Шах сам е прояваявал и съхранявал снимките си в дворцовата лаборатория в двореца в Голестан,където в наши дни се намира  музей.
Неординарността във фотографиите на неговите наложници се състояла в това, че според шиитските закони по тези времена било забранено да се снимат лицата на хората, още повече на жени. Само най-могъщият човек в страната можел да си позволи да нарушава закона.
Фотографиите на жените оспорват,общоприетите представи за живота в харема-жените на шаха,изглеждат напълно съвременни за времето,гледат уверено в обектива без да кокетничат и да изглеждат плахо.
4
Пълнотата,била главният критерий за красота
5
Несравнимата Анис ал-Долех-любимата жена на шаха (вдясно)
6

7
Несравнимата Анис ал-Долех (седнала)
8
 Насер ад -Дин Шах Каджар с жени от харема си.
Може даже да се предполага, че сред жените в харема е имало приятелски отношения-на някои от снимките е запечатан харема на пикник.
9
Харемът на излет

10
Обитателките на харема не са гладували.
По снимките може да се разбере какъв е бил вкусът за жени на иранският монарх-всички жени са с естественото си окосмяване, с гъсти сключени вежди и добре поддържани мустаци.Добре се вижда ,че жените не са гладували и не са били обременени с физическа работа.Местните разказват че в колекцията на Голестан има и голи снимки ,но те са надеждно скрити.

13
Жени от харема в балетни костюми
На много от снимките жени от харема са запечатани в къси рокли и чорапи ,наподобяващи балетни костюми. И това не е случайно.
Известно е ,че през 1873 година Насер ед Дин Шах по покана на Александър ΙΙ ,посетил балет в Санкт Петербург. Според легендата ,той така бил очарован от руските балерини, че въвел за своите жени балетни костюми. Разбира се ,можели да ги обличат само пред камерата.
Но това е само легенда
източник:http://filterdigest.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация:

Йордан Йорданов-Юри

Популярни публикации: