Полимерна глина




Полимерната глина е значително нов материал в сравнение с други материали, които се използва в приложните изкуства. Въпреки че е изобретен в края на 30-те години на XX век, едва в последните 30 – 40 години набира популярност.
Полимерната глина е материал, който предоставя много възможности и от който може да се направи абсолютно всичко – от бижута до миниатюрни вкусотии, а дори ичовешки фигури.
Полимерната глина е създадена като заместник на пластмасата от Kaethe Kruse през 1939г. в Германия, тъй като по онова време намирането на оригиналният материал е било трудно заради Втората Световна Война. Полимерът е трябвало да служи за изработката на кукли във фабриката на Kruse, но е неподходящ за тази цел и откривателката го завещава на дъщеря си Sophie (известна в семейството и като Fifi).
По-късно формулата е продадена на Eberhardt Faber, който я произвежда под марката FIMO – FIfi’s MOdeling compound.
Междувременно през 60-те години на XX век в САЩ, Илинойс е открита компанията Zenith Products. Техният продукт Polyform първоначално е трябвало да служи като изолатор на електрически трансформатори, но и той подобно на FIMO са проваля в първоначалната си цел. Компанията спира производството на материала до деня, в който техен посетител на шега направил малка скулптура. Фигурката била изпечена в лабораторията на фабриката и така била открита полимерната глина под марката Polyform, която няколко години по-късно се преименува на Sculpey. До 1984г. Sculpey се е състояла само от един цвят (бял) и артистите е трябвало сами да добавят оцветители.
Други известни марки са Cernit, Pardo и Kato PolyClay. Последната носи името на дизайнерката Donna Kato, която е участвала и в разработването на формулата. Тази марка се различава от другите в това, че може да се пече за 10 минути на 135°C или 150°C. Останалите марки се пекат на максимум от 130°C за 30 минути.
Знаете ли, че …
полимерната глина всъщност не е истинска глина. Тя се състои от частици от PVC или поливинил хлорид задържан от пластификатори в суспензия*
за разлика от истинската глина, полимерната не се нуждае от висока температура за изпичане. Може да се изпече и в обикновена домашна фурна, не е необходима специална пещ
след изпичане полимерната глина се чупи трудно, разбира се ако са следвани правилно инструкциите на производителите
* Суспензията е хомогенна течност съдържаща неразтворими твърди частици, които са
достатъчно големи, за да се утаят, но за известно време присъстват в целия обем на течната
матрица.
може да смесвате различни цветове, за да получите уникални такива по Ваш вкус.
Може да се смесват и различни марки, но е желателно времето за изпичане да
съвпада. Примерно Cernit и Premo, които се пекат на 130°С за 15-30мин. (зависи от дебелината на изделието)
полимерната глина не изсъхва оставена на открито. Възможно е да се втвърди и обработката й да стане по-трудна, но не може напълно да изсъхне. Това свойство позволява едно произведение да се обработва няколко дни, седмици, а защо не и повече?
полимерната глина може да се комбинира с различни материали, стига те да са огнеупорни. Може да украсите чаши, бутилки, метални рамки за картини, дръжки на прибори* и други
чрез различни техники полимерната глина може да имитира различни текстури,полускъпоценни камъни, благородни метали и други.
Полимерната глина може да е новак в света на материалите, но бързо се популяризира.
Благодарение на неограничените й възможности, тя бързо става любим материал на много творци
източник:Полина Фотева
снимки: интернет

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fimo_multi3

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация:

Йордан Йорданов-Юри

Популярни публикации: