Снимане на луната - настройки





снимка:Adrian Limani0001396e_medium
Заснемането на луната винаги е било страст за фотографите, но получаването на остри изображения с телескопичен обектив и среден клас DSLR не винаги е лесно. В този кратък урок ще ви кажем няколко техники, с които да получите най-добрите резултати с това, с което разполагате.
Ако снимате луната, най-вероятно имате телескопичен обектив, който е крайно необходим за композирането на една хубава снимка. Вашият 70-300мм обектив, примерно на DLSR апарат с APS-C форматен сензор би направил една добра снимка. Но има и още фактори които трябва да се вземат предвид.
Точният момент и място са много важни. Изчакайте луната да е високо в небето, за да може атмосферното замръсяване да е по-малък проблем. Друго нещо, което би ви помогнало, е да сте възможно най-далеч от светлините на големите градове.
Ползвайте Ръчен (Manual) режим на камерата си. Започнете с ISO100, f/8 на 1/125sec. Тази бленда би ви помогнала да извлечете възможно най-качествените снимки от обектива си.
Прегледайте снимките си и увеличете скоростта, за да може луната да е възможно най-ярка без да се губят детайли.
За оптимална разкост в снимката си ползвайте солиден статив. Автофокусът е ваш приятел, но за най-добри резултати пробвайте с ръчен режим.
Автоматичният режим на бялото най-често е правилният избор при снимането на луната.
Когато обработвате снимката изрежете част от нея, ако е нужно. Може да се наложи да увеличите контраста и остротата на снимката, за да покажете повече фини детайли върху лунната повърхност.
Хроматичната аберация може да е проблем и да огражда цялата луна. За да оправите този проблем, минете по краищата на луната с инструмента за премахване на наситеността на цветовете.
източник:http://photomania.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация:

Йордан Йорданов-Юри

Популярни публикации: